V soukromém sektoru USA vzniklo v říjnu méně míst, než se čekalo

30.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. října (ČTK) - V americkém soukromém sektoru vzniklo v říjnu zhruba 130.000 nových pracovních míst, což je mnohem méně, než čekali analytici. Oznámila to dnes soukromá agentura ADP, která po zpřesnění dat zároveň zhoršila údaj za září.

Analytici v anketě agentury Reuters v průměru očekávali, že vznikne zhruba 150.000 nových míst. Zářijový údaj pak ADP zpřesnila na 145.000 z původních 166.000 míst.

"Průměrný měsíční růst klesl pod 150.000," uvedl ekonom Mark Zandi ze společnosti Moody's Analytics, která se na zprávě podílí. "Každé další oslabení by signalizovalo růst nezaměstnanosti," dodal. Slabší růst počtu pracovních míst je podle něj patrný ve většině průmyslových odvětvích a ve firmách různých velikostí.

Aby se míra nezaměstnanosti nezvyšovala, je podle ekonomů potřeba, aby vzniklo nejméně 150.000 pracovních míst měsíčně a ekonomika rostla tempem nejméně 2,5 procenta ročně. Aby se míra nezaměstnanosti začala výrazněji snižovat, musí ekonomika vytvářet zhruba 250.000 míst měsíčně.

Zpráva přichází poté, co se v první polovině tohoto měsíce musela zavřít velká část vládních úřadů, protože demokraté a republikáni v Kongresu se nedokázali dohodnout na podobě zákona o vládních výdajích v novém fiskálním roce. Analytici se obávají, že tento spor bude mít negativní dopad na ekonomiku.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's odhadla, že americká ekonomika kvůli zavřeným úřadům přišla o zhruba 24 miliard USD (449,1 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK