Operační program Jihozápad uvolní 200 milionů Kč na cestovní ruch

30.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 30. října (ČTK) - Regionální operační program Jihozápad uvolní téměř 200 milionů korun z EU na cestovní ruch v Jihočeském a Plzeňském kraji. Výzva pro podávání žádostí o dotace bude vyhlášena v pátek 1. listopadu. Podpořeny mohou být například výstavba či rekonstrukce sjezdovky, hřiště, víceúčelového areálu sportu a volného času, budování víceúčelových expozičních prostor a sálů muzeí i divadel. ČTK to dnes řekla ředitelka Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Michaela Šímová.

"Peníze jsou určeny na podporu výstavby a rekonstrukce sportovně-rekreační vybavenosti pro cestovní ruch vyjma golfových hřišť a akvaparků a dále na výstavbu a rekonstrukci kulturní vybavenosti pro cestovní ruch," upřesnila Šímová.

Úřad bude žádosti o dotace přijímat do 20. prosince. Výzva se týká projektů, které budou realizovány v letech 2014 a 2015. O dotace mohou usilovat kraje, obce, svazky obcí, organizace zřizované nebo zakládané kraji a obcemi, nestátní neziskové organizace, podnikatelé a zájmová sdružení.

Regionální operační program regionu soudržnosti Jihozápad je podle ředitelky jedním z nejlépe čerpajících programů. Díky němu do jižních a západních Čech plynulo z Evropské unie už více než devět miliard korun a za dalších pět miliard jsou projekty v realizaci. Nejvíce peněz mířilo do podpory dopravní infrastruktury, podepsané smlouvy na tuto oblast činí téměř sedm miliard korun, dále na rozvoj měst a obcí a cestovní ruch. ROP Jihozápad by v tomto plánovacím období mohl získat při aktuálním propočtu eura 17 miliard korun. Úspěšné projekty se budou proplácet ještě v roce 2015.

Práci úředníků ROP Jihozápad komplikovalo trestní stíhání bývalého šéfa Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiřího Trnky a jeho podřízeného Martina Půlpytla, kteří čelí obžalobě ze zneužití pravomoci kvůli údajným machinacím s evropskými dotacemi. Kauza se týká páté výzvy ROP Jihozápad, která byla vyhlášena v březnu 2009 a v níž mělo být rozděleno přes 3,7 miliardy korun. Obžalovaní údajně zasahovali do schvalování a hodnocení výběru jednotlivých projektů a žádostí o dotace. Pražský městský soud je loni v létě osvobodil, odvolací instance ale verdikt zrušila. Pražský městský soud uložil oběma mužům tříleté podmíněné tresty, zakázal jim také pracovat s dotacemi - Trnkovi na pět let, Půlpytlovi na čtyři roky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK