Ukrajina podepíše velkou dohodu o břidlicovém plynu s Chevronem

30.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 30. října (ČTK) - Ukrajinská vláda podepíše s americkou ropnou společností Chevron příští týden dohodu o sdílení výnosů z těžby břidlicového plynu na západní Ukrajině v hodnotě až deseti miliard dolarů (187 miliard Kč). Oznámil to dnes ukrajinský ministr životního prostředí Oleh Proskurjakov. Pro Kyjev to bude druhý velký kontrakt na využití zásob plynu z břidlicových hornin po dohodě s koncernem Royal Dutch Shell z počátku tohoto roku. Ukrajina se rozvojem vlastních zdrojů snaží zbavit své energetické závislosti na Rusku.

Dohodu o průzkumu a využití břidlicových ložisek v západoukrajinské lokalitě Olesska podepíšou obě strany v úterý na regionálním ekonomickém fóru v Kyjevě, řekl ministr. Průzkum ložisek v minulých týdnech schválili poslanci Ivanofrankivské oblasti, kteří poukazovali na obavy o životní prostředí a požadovali pro svou oblast výhody. Vláda už podle Proskurjakova schválila návrh dohody.

Dohoda předpokládá od Chevronu počáteční investici do průzkumných prací v sumě 350 milionů dolarů. Oblast vytyčená pro průzkum má rozlohu 5260 kilometrů čtverečních,

V lednu uzavřela Ukrajina se Shellem rovněž desetimiliardovou dohodu týkající se lokality Juzivska na východě země. Byl to dosud největší kontrakt na těžbu plynu z břidlic v Evropě a největší jednotlivá zahraniční investice na Ukrajině.

Oba projekty by mohly Ukrajině zajistit podle odhadu vlády do pěti let až 16 miliard krychlových metrů plynu ročně, více než třetinu její současné spotřeby. Podle odhadu amerického úřadu pro energetické informace EIA má Ukrajina třetí největší rezervy břidlicového plynu v Evropě v rozsahu kolem 1,2 bilionu metrů krychlových.

hp hej

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK