Pražská burza nepatrně klesla, akcie CME zlevnily o polovinu

30.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. října (ČTK) - Pražská burza dnes uzavřela nepatrně slabší, hlavní index PX ztratil 0,02 procenta na 1017,10 bodu. Akcie mediální společnosti CME, která ráno oznámila hospodářské výsledky, proti úternímu závěru zlevnily o více než polovinu. Analytik J&T Banky Pavel Ryska upozornil, že firma zveřejnila nejhorší ukazatele za posledních deset let. Do černých čísel index PX naopak táhly akcie elektrárenské firmy ČEZ, Komerční banky a především Erste Group Bank se ziskem téměř šest procent.

Cenné papíry CME klesly o 50,65 procenta na 56,75 koruny. Společnost sice vykázala nižší pokles tržeb, než se očekávalo, výsledek na provozní úrovni (OIBDA) však výrazně zaostal za odhady, uvedl Martin Oliva z Patria Direct. Dodal, že pod nižší tržby v Česku se podepsala především nová obchodní politika TV Nova.

"Celkově hodnotíme výsledky jednoznačně negativně, zejména po poslední rally na akciích. Zlepšení nelze čekat ani ve čtvrtém čtvrtletí. Negativně hodnotíme zejména slabou hotovostní pozici skupiny. Reálně tak hrozí další naředění stávajících akcionářů," uvedl analytik Patria Direct Tomáš Tomčány.

Výraznější ztrátu dnes měly také akcie těžařské firmy NWR, a to o 3,84 procenta na 27,55 koruny. Do červených čísel táhly pražskou burzu také akcie operátora Telefónica O2, které ztratily 2,62 procenta na 312 korun.

Opačným směrem dnes působily zejména akcie bank a ČEZ. Cena akcií Erste stoupla o 5,92 procenta na 680 korun. Bance, která ovládá Českou spořitelnu, ve třetím čtvrtletí klesl meziročně čistý zisk na zhruba 10,8 miliardy Kč. Loňský výsledek vylepšily jednorázové vlivy.

Cenné papíry Komerční banky, které v úterý vytvořily nová historická maxima, dnes stouply o dalších 0,65 procenta na 4620 korun. Akcie ČEZ posílily o 1,83 procenta na 555 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK