Fed nechal měnovou stimulaci beze změny, ekonomika stále slabá

30.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 30. října (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) nechala dnes dosavadní opatření na podporu ekonomiky podle očekávání beze změny. Výhled největší světové ekonomiky je nadále slabý a nedávná rozpočtová krize jej ještě zhoršila, sdělil měnový výbor Fedu na závěr svého dvoudenního zasedání.

Fed minulý měsíc zaskočil finanční trhy, když nechal stimulační opatření beze změny, a nenaplnil tak všeobecná očekávání, že začne své rozsáhlé nákupy dluhopisů postupně omezovat z nynější úrovně 85 miliard dolarů měsíčně (1,6 miliardy Kč). Banka tehdy i dnes vyjádřila obavy z negativních dopadů rostoucích tržních úrokových sazeb; to byl důsledek toho, že vedení Fedu od května signalizovalo, že letos začne stimulační nákupy omezovat.

"Dostupné údaje ukazují, že výdaje domácností a firemní investice se zlepšily, oživování na trhu obytných realit se ale v posledních měsících poněkud zpomalilo," uvedl výbor Fedu. Konstatoval i další zlepšení na trhu práce.

"Ekonomický růst nyní omezuje fiskální politika," uvedl Fed. Odkazoval na to, že v první polovině října byla kvůli sporům v Kongresu, který vládě neuvolnil peníze na provoz, uzavřena velká část vládních úřadů a institucí.

Ekonomika Spojených států ve druhém čtvrtletí vzrostla o 2,5 procenta a tempo jejího růstu se tak ve srovnání s předchozím kvartálem více než zdvojnásobilo. Ve druhém pololetí ale ekonomové čekají opětné zpomalení. Míra nezaměstnanosti v USA v září klesla na 7,2 procenta, nejníže za téměř pět let.

Fed minulý měsíc zveřejnil novou prognózu se zhoršeným odhadem hospodářského růstu na letošní i příští rok. Nyní předpokládá, že americká ekonomika letos vykáže růst o 2,0 až 2,3 procenta, zatímco předtím očekával tempo 2,3 až 2,6 procenta. Odhad růstu na příští rok banka snížila na 2,9 až 3,1 procenta z dříve předpokládaných 3,0 až 3,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK