Americké akcie klesly z maxim i po rozhodnutí Fedu

30.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. října (ČTK) - Americké akcie po úterním vzestupu hlavních indexů na nová maxima dnes oslabily a širší index S&P 500 přerušil čtyřdenní růstovou sérii. Trh mírně ztrácel od počátku dne a po rozhodnutí centrální banky (Fed) o zachování dosavadní podpůrné měnové politiky se jeho ztráty ještě prohloubily.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování klesl o 0,39 procenta na 15.618,76 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 0,49 procenta na 1763,31 bodu. Index technologického trhu Nasdaq uzavřel na 3930,62 bodu se ztrátou 0,55 procenta.

Měnový výbor Fedu dnes rozhodl ponechat své nákupy dluhopisů, jimiž podporuje ekonomiku, na dosavadní úrovni. Uvedl že výhled ekonomického růstu zůstává slabý a nedávná rozpočtová krize jej ještě zhoršila.

Rozhodnutí se všeobecně čekalo a na prodloužení poslední série růstu nestačilo. "I když mezi dnešním a předešlým prohlášením v podstatě žádný rozdíl nebyl, je zřejmé, že to dnešní nebylo tak holubičí (ve prospěch uvolněné politiky), jak investoři čekali, zejména když je býčí trh (trend růstu akcií) už trochu dlouhý," řekl agentuře Reuters Michael Mullaney, který spravuje investice bostonského fondu Fiduciary Trust.

V úterý Dow Jones a S&P 500 skončily na nových maximech, protože poslední nepřesvědčivé ekonomické údaje posílily přesvědčení, že Fed ponechá masivní podpůrná opatření ještě několik měsíců beze změny. Index S&P 500 od začátku roku vzrostl o více než 24 procent.

Dolar po prohlášení Fedu smazal ztráty a posílil vůči euru i japonskému jenu. Devizový trh reagoval na to, že měnový výbor dal najevo, že v dohledné době nečeká přitvrzení finančních podmínek, tedy další růst dlouhodobých úrokových sazeb na trhu. To by mohlo podle analytiků naznačovat, že Fed by mohl být ochoten začít omezovat stimulační nákupy dluhopisů dříve než v březnu, jak se dosud předpokládá.

Dolar k euru posílil ke konci dne o 0,2 procenta na 1,3711 USD, a euro tak smazalo počáteční růst dosažený díky zlepšení ekonomické důvěry v eurozóně. Proti jenu americká měna stoupla o 0,4 procenta na 98,55 JPY. Dolarový index vůči koši šesti měn zpevnil o 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK