Tokio zlepšilo prognózu růstu na příští rok, stimuly beze změn

31.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 31. října (ČTK) - Japonská centrální banka (BOJ) dnes ponechala měnovou politiku beze změny, a pokračuje tudíž v jejím uvolňování, které zahájila v dubnu. Zlepšila ale svou předpověď růstu ekonomiky pro nový fiskální rok, který začíná v dubnu. Hrubý domácí produkt Japonska v příštím fiskálním roce podle nové prognózy stoupne o 1,5 procenta oproti původnímu předpokladu růstu o 1,3 procenta, uvedla banka v pololetní zprávě.

Trhy si od pravidelně zveřejňované zprávy slibují, že jim poskytne vodítko, do jaké míry japonští představitelé věří, že se jim podaří splnit cíl snížit během dvou let míru inflace na dvě procenta.

BoJ dnes uvedla, že pokud jde o dosažení tohoto cíle, Japonsko dělá pokroky. Varovala ale před možným nepříznivým vývojem v zámoří, například v podobě zpomalení růstu mladých ekonomik.

"Výkon ekonomik v zámoří je poněkud slabší, než se počítalo v naší dubnové pololetní zprávě, ale očekáváme, že růst v zámoří bude postupně oživovat, především ve vyspělých ekonomikách, protože globální finanční trhy jsou relativně stabilní," uvedla BoJ podle agentury Reuters.

Japonská ekonomika, která je po USA a Číně třetí největší na světě, těží z podpůrné politiky premiéra Šinzóa Abeho. Během tří měsíců do konce června zaznamenala třetí čtvrtletní růst v řadě. Další dnešní průzkum ukázal, že aktivita ve zpracovatelském průmyslu tento měsíc rostla nejrychleji za více než tři roky a produkce v továrnách nejrychleji za skoro čtyři roky. Tyto údaje vypovídají o silné domácí poptávce. Tou by ale mohlo v následujících měsících otřást chystané zvýšení daně z obratu z pěti na osm procent, ke kterému dojde v dubnu.

BoJ předpokládá, že globální růst stihne oživit tak, aby mohl očekávaný pokles výdajů domácností kompenzovat. Stín na tyto předpoklady ale vrhá pokles japonského exportu, podotkl Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK