Italská nezaměstnanost v září stoupla na nový rekord 12,5 pct.

31.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 31. října (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Itálii podle sezonně očištěných dat v září vzrostla na 12,5 procenta z 12,4 procenta v předešlém měsíci, a dosáhla tak nového rekordu. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil místní statistický úřad ISTAT.

Nezaměstnanost se v září dostala na nejvyšší úroveň od roku 1977, kdy úřad začal používat současnou metodu výpočtu. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali pokles míry nezaměstnanosti na 12,2 procenta.

Na nový rekord vzrostla i nezaměstnanost mládeže. Mezi lidmi od 15 do 24 let, kteří jsou součástí ekonomicky aktivní populace, bylo bez práce 40,4 procenta Italů a Italek. Je to o 0,2 procentního bodu víc než v srpnu a o 4,4 procentního bodu víc než loni v září.

Itálie je třetí největší ekonomika eurozóny, potýká se ale s vleklou recesí, která trvá od poloviny roku 2011. Většina analytiků se domnívá, že země je na cestě k oživení.

Konflikt mezi partnery ve vládní koalici levého středu pod vedením premiéra Enrika Letty ale snahy o reformu ekonomiky a podporu růstu zkomplikoval. Podle expertů je pro Řím největším úkolem zvýšit tradičně nízkou úroveň zaměstnanosti. Především mezi mládeží, staršími lidmi a ženami patří italské údaje o zaměstnanosti k nejnižším ve vyspělém světě, napsal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK