Inflace v eurozóně dál klesá, první říjnový odhad je 0,7 procenta

31.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 31. října (zpravodaj ČTK) - Míra inflace v eurozóně se dál snižuje. Z hodnoty 1,1 procenta v září podle prvního odhadu evropského statistického úřadu Eurostat tento měsíc klesla na 0,7 procenta. Před rokem spotřebitelské ceny rostly o 2,5 procenta.

Největší vliv na inflaci by podle Eurostatu měly v říjnu mít, stejně jako z září, ceny potravin, alkoholu a tabáku. Jejich růst však postupně zpomaluje. Nyní je odhadován na 1,9 procenta proti zářijovým 2,6 procenta a srpnovým 3,2 procenta.

Prohlubuje se také pokles cen energií, říjnové číslo v dnešním prvním odhadu Eurostat uvádí jako -1,7 procenta. V září to bylo -0,9 procenta a v srpnu, kdy se tento trend objevil poprvé -0,3 procenta.

Služby v říjnu zdražily podle prvního odhadu o 1,2 procentního bodu, inflace cen u průmyslového neenergetického zboží by měla zůstat na stabilních 0,4 procenta.

První odhad Eurostatu nezahrnuje meziměsíční údaje, ani žádné další podrobnosti. Zprávu s úplnými údaji za září úřad zveřejní 15. listopadu.

Z prvních dat za tento měsíc plyne, že inflace v zemích s eurem dál bezpečně zůstává pod dvouprocentním limitem, který si jako strop cenové stability stanovila Evropská centrální banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK