Obce chtějí zrušit kladné stanovisko MŽP kvůli letišti Vodochody

31.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kralupy nad Vltavou (Mělnicko) 31. října (ČTK) - Iniciativa Stop Letišti Vodochody, která sdružuje 20 obcí a další sdružení, chce podat návrh na zrušení kladného stanoviska dopadu plánovaného rozšíření letiště na životní prostředí (EIA). Obce se také chtějí obrátit na Evropskou komisi se stížností na průběh řízení EIA. Novinářům to dnes řekli zástupci iniciativy. Ministerstvo životního prostředí tento týden v rámci řízení EIA souhlasilo se vznikem letiště ve Vodochodech. Vymínilo si však 124 podmínek, které jsou nezbytné pro zachování životního prostředí a ochrany obyvatel před hlukem.

Podle starosty Líbeznic Martina Kupky (ODS) budou obce v návrhu o zrušení dokumentace argumentovat tím, že resort ani zpracovatel posudku nevypořádali připomínky obcí. Podle něj se chtějí obce sejít také s ministrem životního prostředí, hejtmanem nebo chtějí oslovit nově zvolené poslance. "Domníváme se, že ministerstvo postupuje proti zájmům občanů, postupuje v rozporu se zákonem. Ministerstvo nezohlednilo názor většiny samospráv území včetně samosprávy Středočeského kraje," zdůraznil Kupka.

Iniciativa se podle Kupky bude dál účastnit územního a stavebního řízení, kterými ještě musí vznik letiště projít. "V těch dalších krocích využijeme i možnost žaloby," naznačil Kupka. Obce v okolí letiště se obávají zejména zhoršení podmínek pro život a zhoršení životního prostředí. S plánovaným rozšířením letiště nesouhlasí také Středočeský kraj.

Letiště Vodochody patří do skupiny Aero, kterou ovládá společnost Penta. Aero koupila od státu na začátku roku 2007 za tři miliardy korun. Na letišti chce v budoucnu odbavovat ročně 3,5 milionu cestujících hlavně nízkonákladových aerolinií, nepravidelných a privátních letů. Fungovat by začalo nejdříve v roce 2016.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK