Svaz průmyslu: Nová vláda musí zvýšit konkurenceschopnost ČR

31.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec/Praha 31. října (ČTK) - Minulé politické reprezentace podcenily podporu konkurenceschopnosti země a zavinily výrazné zhoršování pozice Česka ve světě. Podle Světového obchodního fóra se Česko za poslední rok propadlo v konkurenceschopnosti z 39. místa na 46. a Světová banka, která hodnotí podnikatelské prostředí podle deseti parametrů, umístila Česko až na 75. místo, Slováci jsou 49. Průmyslníci teď bijí na poplach, na setkání v Liberci dnes vyzvali politiky, aby začali problém řešit.

"Nová vláda si musí uvědomit vážnost stavu a musí přijmout účinná opatření ke zlepšení," uvádí Liberecká výzva Svazu průmyslu a dopravy nové české vládě. Politika se podle průmyslníků odtrhla od života a politici si nepřipouštějí odpovědnost za podmínky pro podnikání, tvorbu hodnot a pracovních míst. "Jejich rozhodnutí ve svém důsledku ale často poškozují výkonnost hospodářství. Měli by si jasně uvědomit, že zdroje pro fungování státu a jejich práci hradí podniková sféra a že je možné přerozdělit pouze to, co vytvoří," zdůraznil prezident svazu Jaroslav Hanák.

ČR podle svazu chybí společná vize, ve které by bylo jasně řečeno, co zemi živí a bude živit i v budoucnu. Průmyslové podniky chtějí jasný program změn, který bude opřený o společnou vizi a který bude rozpracován do konkrétní věcné podoby. "Potřebujeme stabilitu a předvídatelnost, časté změny a metoda pokusů a omylů jsou pro nás nepřijatelné," řekl Hanák, který zároveň nabízí znalosti a zkušenosti průmyslníků, kteří se chtějí na přípravě vize podílet.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK