Němci se brání ostré americké kritice své ekonomické politiky

31.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 31. října (ČTK) - Němečtí konzervativci kancléřky Angely Merkelové dnes odmítli středeční ostrou americkou kritiku německé ekonomické politiky, která je podle Washingtonu založena jednostranně na vývozu a škodí tím ostatním. Sociálnědemokratická strana SPD, s níž nyní jednají konzervativci o vládní koalici, ale uznává, že největší evropská ekonomika musí pro podporu domácí poptávky dělat více.

Washington v pololetní zprávě o zemích, které vedou nežádoucí obchodní politiku, uvedl, že jednostranné zaměření německé ekonomiky na exportu poškozuje eurozónu i globální ekonomiku. Německý přebytek v bilanci běžného účtu, což je nejširší ukazatel obchodní bilance, je nejvyšší na světě.

Zpráva také tradičně kritizovala Čínu za udržování podhodnoceného kurzu měny. Spojené státy už delší dobu vyzývají země jako Čínu a Německo k přesunu od exportně zaměřené ekonomiky k větší podpoře domácí spotřeby, a tím ke zvýšení dovozu. Kritika Německa v poslední americké zprávě ale byla výjimečně ostrá.

Konzervativci i SPD dali najevo, že Německo hodlá i nadále usilovat o co nejvyšší konkurenceschopnost na zahraničních trzích. "Vždy jsme byli silnou exportní zemí a jsme na to hrdí," řekla agentuře Reuters Ilse Aignerová, která jedná za CDU-CSU v koaličních rozhovorech o ekonomických otázkách.

Její protějšek z SPD Hubertus Heil ale prohlásil, že Německo si musí být vědomo své "povinnosti" posílit domácí poptávku. Podle něj to znamená prosazovat růst mezd a podněcovat k domácím investicím.

Německo v letech po sjednocení v roce 1990 získalo nálepku "nemocného muže Evropy". V dalších desetiletích se jí zbavilo zvyšováním konkurenceschopnosti, hlavně pomocí omezení růstu mezd. Nyní jeho ekonomika vysoce vyčnívá nad ostatními zeměmi eurozóny. Berlín se ale po globální finanční krizi a v době dluhové krize eurozóny ocitl pod tlakem na stimulaci domácí poptávky, tak, aby nasávala více dovozu, a pomáhala tím ekonomikám zbytku měnové unie.

"Hospodářský růst v Evropě je stále slabý," konstatoval dnes ministr financí USA Jack Lew. "Je zásadně důležité, aby země s (obchodními) přebytky přispívaly k poptávce více v situaci, kdy země s deficity procházejí reformami," dodal.

Německo má trvalé obchodní přebytky od roku 1952. Nejvyšší kladná salda má vůči Francii, USA a Británii.

Německo argumentuje tím, že svůj přebytek na běžném účtu s eurozónou od roku 2007 snížilo na méně než polovinu. V letošním roce zřejmě navíc obchodní bilance z růstu německé ekonomiky ubere, než aby jej jako obvykle podpořila, a roli motoru růstu nyní přebírá domácí poptávka.

Kritici ale namítají, že loni dosáhl celkový německý přebytek běžného účtu 6,9 procenta hrubého domácího produktu. Směrnice Evropské komise přitom považují přebytek nad šesti procenty za nadměrný. Podle kritiků Německo stále příliš spoří a v zájmu podpory domácí poptávky by mělo liberalizovat sektor služeb, který je ve vyspělých zemích zdaleka největším sektorem ekonomiky.

Americká kritika přichází v době, která je z hlediska vzájemných vztahů obou zemi velmi ožehavá. Berlín šokovaly zprávy, že americké tajné služby monitorovaly dlouhá léta mobilní telefon kancléřky Merkelové.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK