Experti: Kypr by měl zrušit regulaci kapitálu a garantovat vklady

31.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nikósie 31. října (ČTK) - Kypr by měl zrušit všechna omezení na pohyby peněz, zavedená v rámci březnové záchrany před krizí, a měl by garantovat všechny bankovní vklady. Omezení uvalená pod tlakem Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu na toky kapitálu už výrazně podkopávají kyperskou ekonomiku a do roku 2020 mohou stát zemi více než dvojnásobek jejího ročního ekonomického výkonu. Uvedla to dnes zpráva mezinárodní komise expertů, kterou svolala kyperská centrální banka.

Kypr se v březnu dohodl s mezinárodními věřiteli na záchranném úvěru v celkovém objemu deset miliard eur (zhruba 258 miliard Kč). V rámci této dohody musela země zabavit část vkladů v kyperských bankách a zároveň zredukovat svůj přebujelý bankovní sektor. Kypr se také stal první zem eurozóny, která uvalila restrikce na přeshraniční pohyb kapitálu, aby zabránila odlivu vkladů do zahraničí.

Po zrušení regulace pohybu peněz by měl Kypr dostat od EU záruku, že mu v případě potřeby poskytne finanční podporu, uvedla komise. "Zdaleka nejnaléhavějším problémem bank je dnes absence důvěry v systém," řekl ke zprávě předseda komise, Brit David Lascelles.

Výměnou za pomoc musel Kypr přistoupit k restrukturalizaci bankovního sektoru, zavřít jednu ze dvou velkých bank Laiki a použít část z vysokých vkladů v největší finanční instituci Bank of Cyprus k vlastní záchraně.

Ministr financí Charis Georgiadis minulý týden prohlásil, že země by mohla do jara odstranit téměř všechna omezení pro pohyb kapitálu. V platnosti ale zůstanou restrikce na přesun finančních prostředků ze země pro jednotlivce. Podle expertů komise je ale postupné omezování restrikcí podmíněné plněním podmínek záchranného programu za problematické.

I přes omezení ale vklady ze systému ubývají. V srpnu klesly o víc než dvě procenta a za minulých 15 měsíců se jejich objem celkově zmenšil o 30 procent. V pokračujícím odlivu vkladů se projevuje přetrvávající nedůvěra investorů vyvolaná zkonfiskováním vkladů z počátku roku, řekl Lascelles.

Experti odhadují, že ekonomika Kypru do roku 2020 ztratí 16,7 miliardy až 35,3 miliardy eur. To představuje 110 až 233 procent ročního hrubého domácího produktu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK