Zpracovatelský průmysl v USA rostl nejrychleji za dva a půl roku

01.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. listopadu (ČTK) - Aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu v říjnu nečekaně dál zrychlila růst, jehož tempo bylo nejrychlejší za dva a půl roku. Růst zaměstnanosti v sektoru se ale zpomalil. Uvedl to dnes institut ISM, který sleduje aktivitu v americké ekonomice na základě anket u nákupních manažerů ve firmách.

Index průmyslové aktivity ISM vzrostl v říjnu na 56,4 bodu ze zářijové hodnoty 56,2 bodu. Dosáhl tak nové nejvyšší úrovně od dubna 2011. Analytici pode agentury Reuters přitom čekali pokles na 55 bodů.

Index ISM je bezpečně nad hranicí 50 bodů, která odděluje růst aktivity od jejího poklesu. Říjen byl pátým měsícem zvyšování aktivity v klíčovém průmyslovém sektoru od květnového propadu pod 50 bodů.

Ukazatel zaměstnanosti po zářijovém vzestupu na roční maximum klesl zpět o 2,1 bodu na 53,2 bodu. O 0,1 bodu na 60,6 bodu naproti tomu stoupl index nových zakázek, který předznamenává budoucí vývoj v sektoru.

Údaje ISM jsou mnohem optimističtější, než byla dnešní zpráva organizace Markit. Ta vede podobné průzkumy, ale používá odlišnou metodologii. Index aktivity podle organizace Markit za říjen kvůli propadu výroby klesl o jeden bod na roční minimum 51,8 bodu. Pokles produkce vykázal rovněž index ISM, ale mírnějším tempem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK