Pražská burza v závěru týdne nepatrně ztrácela, CME si polepšilo

01.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. listopadu (ČTK) - Pražská burza dnes nepatrně ztrácela. Index PX klesl o 0,07 procenta na 1014,44 bodu. Akcie CME si polepšily o 5,42 procenta na 58,30 koruny, ale tím jen korigovaly následky středečního propadu více než o polovinu. V červených číslech naopak skončily akcie ČEZ, bankovní skupiny Erste a pojišťovny VIG.

Mediální společnost CME, která dnes ohlásila propuštění tisícovky zaměstnanců do konce roku, byla z hlediska počtu zobchodovaných akcií nejzajímavějším titulem. Na jejím růstu se podepsala rovněž výrazně oslabující koruna vůči dolaru, protože cenné papíry firmy se obchodují i na Wall Streetu. Titul se v Praze dnes obchodoval v poměrně širokém rozpětí 58 až 62,80 Kč za akcii, uvedl analytik Patrie Josef Kohout.

Na poklesu indexu se podepsal především ČEZ, jehož akcie zlevnily o 1,06 procenta na 541,20 koruny. Titul se dnes obchodoval v největším finančním objemu, celkem bezmála 168 milionů korun.

Trhy v sousedních zemích byly kvůli státnímu svátku uzavřeny, což se na pražské burze podepsalo nižší aktivitou makléřů. Podle Kohouta na to nejvíce doplatila rakouská Erste. "Titul se za podprůměrného objemu držel u 670 Kč mety a končil s mírnou ztrátou," poznamenal analytik.

Naopak Komerční banka uzavřela týden se ziskem 0,42 procenta na 4738 korunách. V procentuálním vyjádření se vedle CME nejvíce dařilo provozovateli sportovních zařízení TMR, který si připsal 3,65 procenta, a těžařské firmě NWR se ziskem 2,58 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK