Euro dál klesá, vliv mají spekulace, že ECB sníží úroky

01.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. listopadu (ČTK) - Jednotná evropská měna euro se dnes vůči dolaru propadla na nejnižší hodnotu za dva týdny a je na cestě vykázat nejhorší týdenní pokles za posledních 16 měsíců. Euro oslabuje zejména kvůli posledním údajům o inflaci v eurozóně, které vyvolaly spekulace, že Evropská centrální banka (ECB) ještě do konce letošního roku sníží úrokové sazby.

Kolem 17:40 SEČ euro vůči dolaru ztrácelo asi 0,7 procenta na 1,3485 USD. Ve čtvrtek oslabilo o 1,1 procenta, což byl nejvyšší denní propad za více než šest měsíců. Od počátku tohoto týdne euro k dolaru ztrácí už více než dvě procenta.

Vůči japonskému jenu se kurz eura snížil o 0,3 procenta na 133,22 JPY. Dolar k jenu ale o 0,4 procenta zpevnil a dostal se na 98,79 JPY. Dolarový index, který sleduje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, pak vzrostl o 0,7 procenta na 80,767 bodu. Dostal se tak nejvýše od poloviny září.

Čtvrteční zpráva statistického úřadu Eurostat ukázala, že míra inflace v eurozóně klesla v říjnu na 0,7 procenta. Je tak nejníže za čtyři roky. Zpráva posílila očekávání, že ECB bude muset v příštích měsících dál uvolnit měnovou politiku. Podle některých analytiků by se tak mohlo stát na prosincovém zasedání měnového výboru banky.

Očekávání vývoje v eurozóně je v kontrastu s předpokládaným vývojem v USA. Tam by naopak centrální banka USA (Fed) mohla v příštích měsících svá stimulační opatření začít omezovat.

Dolaru pomohla i nejnovější statistika. Aktivita v americkém zpracovatelském průmyslu podle zprávy institutu ISM v říjnu nečekaně dále zrychlila růst, jehož tempo bylo nejrychlejší za dva a půl roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK