Zástupci věřitelů se vrátí do Atén příští týden

02.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 2. listopadu (ČTK) - Zástupci takzvané trojky věřitelů Řecka obnoví inspekci v zemi na počátku příštího týdne, protože Atény jim předložily nový návrh na zaplnění mezery v rozpočtu na příští rok. Oznámila to dnes Evropská komise. Zástupci EK, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu měli původně dorazit do Řecka již koncem října, kvůli sporu o rozpočet se však tato mise zdržela.

Inspektoři navštěvují Atény pravidelně, aby překontrolovali plnění podmínek záchranných úvěrů a rozhodli o uvolnění další splátky ze záchranného úvěru. Poslední inspekce začala v září, kvůli sporům však byla přerušena a nyní začne 4. listopadu.

Věřitelé a řecká vláda se nedokázali shodnout na tom, jak zaplnit díru v rozpočtu na příští rok ve výši dvě miliardy eur (51,8 miliardy Kč). V pátek však Řecko předložilo věřitelům návrh toho, jak tento schodek vyřešit a jak splnit i další podmínky pomoci, včetně privatizace.

"(V pátek) večer jsme obdrželi další informace z Atén, které znamenají, že můžeme potvrdit náš cestovní plán. Náš tým bude v Aténách na začátku příštího týdne," řekl agentuře Reuters mluvčí EK Simon O'Connor. Tým MMF dorazí v úterý.

Řecko od roku 2010 drží nad vodou záchranné úvěry od EU a MMF. Celkem země získala 240 miliard eur (6,2 bilionu Kč). Výměnou však muselo Řecko slíbit bolestivé výdajové škrty a reformy. Po šesti letech recese, která snížila disponibilní příjmy domácností o 40 procent a zvýšila nezaměstnanost na téměř 28 procent, však Řecko tvrdí, že si nemůže dovolit další škrty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK