Pražská burza v úvodu týdne posiluje, především díky Erste Bank

04.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. listopadu (ČTK) - Pražská burza v úvodu týdne posiluje, hlavní index PX před 11:00 rostl o 0,59 procenta na 14020,47 bodu. Tahounem růstu jsou akcie Erste Group Bank. Cenné papíry Telefóniky po zprávě o přípravě převzetí jeho majority skupinou PPF ztrácejí zhruba půl procenta. Největší pokles zaznamenaly akcie mediální skupiny CME, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

Dohoda finanční skupiny PPF a španělské Telefóniky o převzetí majority v Telefónice Czech Republic je připravená, podle dobře informovaného zdroje ČTK by měla být podepsána ještě dnes nebo během několika dnů. Server britského Financial Times uvedl, že cena podílu 69 procent má být 2,5 miliardy eur (64,6 miliardy Kč). Akcie Telefóniky po úvodním propadu o 3,5 procenta ztráty zmírňují a před 11:00 klesaly o 0,38 procenta na 311,80 koruny.

Podle analytika Patria Direct Tomáše Tomčányho zpráva o transakci může mít na akcie firmy negativní dopad, protože odhadovaná cena 2,5 miliardy eur představuje zhruba pětiprocentní diskont vůči aktuální tržní ceně. "Zpráva potvrzuje naše očekávání, že PPF za podíl v Telefónice CR nezaplatí významnou prémii, pokud vůbec nějakou," upozornil Tomčány.

Akcie Erste posílily o 2,02 procenta na 683,20 koruny na nejvyšší úroveň od poloviny srpna. Daří se i akciím Komerční banky, které přidaly 1,06 procenta na 4788 korun.

Nejvíce zatím klesly cenné papíry CME, a to o 2,49 procenta na 56,85 koruny. Akcie CME podle analytika Patria Direct Pavla Mokoše tak reagují na páteční propad na Wall Street. "Negativně mohou působit i zprávy o tom, že člen vedení firmy F. Langhammer prodal 31. října 360 tisíc akcií při průměrné ceně 2,91 USD (cca 55,6 Kč)," uvedl.

Podle Mokoše rostou akcie v západní Evropě v návaznosti na pozitivní páteční závěr na Wall Street a po solidních číslech z evropského průmyslu, kde byl index nákupních manažerů PMI za říjen potvrzen na 51,3 bodech. Středoevropské burzy se vyvíjejí smíšeně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK