Markit: Průmyslová aktivita v eurozóně se v říjnu dál zlepšovala

04.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 4. listopadu (ČTK) - Aktivita ve zpracovatelském průmyslu eurozóny v říjnu pokračovala v růstu. Například zakázky průmyslových podniků rostly podle dílčího indexu už čtvrtý měsíc po sobě a továrny dokonce nebyly s to uspokojit poptávku. Ukázal to průzkum u nákupních manažerů průmyslových firem, který dnes zveřejnila organizace Markit.

Souhrnný index nákupních manažerů (PMI) minulý měsíc podle konečných čísel vzrostl na 51,3 bodu z 51,1 bodu v září. Výsledek se shoduje s odhady analytiků v anketě agentury Reuters. V srpnu index vystoupil na 51,4 bodu, což byla nejvyšší úroveň za 26 měsíců. V rámci ukazatele je klíčovou hranice 50 bodů, která odděluje pokles od růstu.

Podmínky se zlepšily ve všech velkých ekonomikách měnové unie s výjimkou Francie a Řecka. Další zlepšování v zemích jako je Španělsko nebo Itálie znamená, že proces oživování v eurozóně je stále silnější. Tvrdá konkurence ale způsobila, že továrny měly jen omezený prostor ke zvyšování cen.

Zpracovatelský sektor eurozóny prochází nejsilnějším obdobím růstu za dva a půl roku, uvedl hlavní ekonom Markitu Chris Williamson. Tempo růstu je ale i tak podle něj celkově mírné.

"Zejména mírný nárůst výroby a nových zakázek stále nestačí k tomu, aby podpořil firmy k najímání nových zaměstnanců," podotkl Williamson, jehož citoval server BBC.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK