Rusko nečeká růst cen ropy, jeho ekonomika poroste pomaleji

07.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 7. listopadu (ČTK) - Ruská vláda v tomto a příštím desetiletí nepředpokládá reálný růst cen ropy. Svůj dlouhodobý výhled růstu ruské ekonomiky tak mimo jiné kvůli tomu snížila na 2,5 procenta ročně z dosavadní předpovědi, v níž počítala se čtyřprocentním tempem. Vyplývá to podle dnešní zprávy agentury Reuters z vládního dokumentu.

Nová předpověď počítá s tím, že ceny ropy do roku 2030 vzrostou nominálně na 160-170 dolarů za barel z nynější úrovně kolem 100 dolarů. V přepočtu na hodnotu dolaru z roku 2010, tedy po započtení budoucí inflace, to ale znamená, že ceny se budou nadále pohybovat v rozpětí 90-110 dolarů za barel.

Ruská ekonomika je ze své většiny závislá na vývozu energetických surovin. Výrazné snížení prognózy dlouhodobého růstu ukazuje, že Rusku k prosperitě nebude stačit pouze udržení cen surovin na nynějších vysokých úrovních, ale že bude potřebovat jejich stabilní růst.

V posledních letech ceny ropy stagnují a ceny ruského plynu jsou kvůli prudkému nárůstu těžby v USA a slabé poptávce v Evropě pod tlakem. Rusko letos prochází nejhorším ekonomickým vývojem a letos se růst podle poslední prognózy Mezinárodního měnového fondu zpomalí na 1,5 procenta z loňských 3,4 procenta.

Podle ankety agentury Reuters u analytiků finančních společností z minulého týdne by ropa měla být do konce tohoto desetiletí díky růstu americké těžby ropy a plynu z břidlic o více než čtvrtinu levnější než dnes. Cena severomořské ropy Brent se podle středního odhadu ankety sníží do roku 2020 na 95 dolarů za barel z nynějších 105-110 dolarů a její reálná cena po započtení inflace spadne na 80 dolarů.

Nový odhad analytiků je o plných 20 dolarů nižší než podle ankety provedené o rok dříve. Předpovědi výrazně ovlivnil masivní růst americké těžby ropy z břidlicových ložisek. Se stejnou předpovědí krátce po anketě Reuters přišla i německá zpravodajská služba BND.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK