Tchaj-wan podepsal dohodu o volném obchodu se Singapurem

07.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tchaj-pej 7. listopadu (ČTK) - Tchaj-wan dnes podepsal dohodu o volném obchodu se Singapurem. Ostrov odštěpený po druhé světové válce od Číny chce snížit svou závislost na čínském trhu a usiluje o rozšíření obchodních styků. Smlouva se Singapurem je první, kterou Tchaj-wan uzavřel se zemí ze seskupení jihovýchodní Asie ASEAN, a Tchaj-pej doufá, že se stane katalyzátorem dalších podobných dohod.

Obchodní výměna Tchaj-wanu s Čínou v posledních letech díky diplomatickému sblížení obou zemí silně narůstala a nyní se Čína na tchajwanském obchodě podílí podle agentury AP asi 40 procenty. Peking, který ostrov považuje za součást svého území, sice oficiálně proti obchodní spolupráci Tchaj-wanu s jinými zeměmi nic nemá, jeho diplomaté ale asijské země nabádají ve vztahu k ostrovu k opatrnosti.

Tchaj-wan usiluje o obchodní dohody zvláště od přelomové dohody o spolupráci s Čínou z roku 2010. První takový dokument ale podepsal teprve letos v červenci s Novým Zélandem.

Singapur je pro Tchaj-wan pátým největším obchodním partnerem a čtvrtým největším vývozním trhem. Bohatý městský stát v rámci dohody zruší cla na veškerý dovoz z Tchaj-wanu, Tchaj-pej odstraní cla na asi 83 procent zboží ze Singapuru. Tchajwanská vláda odhaduje, že díky dohodě naroste hrubý domácí produkt země o 700 milionů dolarů (13,4 miliardy Kč) a vznikne přes 6000 nových pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK