Pražská burza dopoledne mírně ztrácí, do poklesu ji táhnou banky

07.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne mírně klesá, hlavní index PX byl kolem 11:15 proti středečnímu závěru o 0,22 procenta níže na 1025,88 bodu. Ztráty akcií bank převážily nad posílením cenných papírů energetické společnosti ČEZ. Vyplývá to z informací na webu burzy.

"Investoři vyčkávají odpolední sadu makrodat," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct. Připomněl, že zveřejněna bude mimo jiné zpráva o vývoji ekonomiky USA ve třetím čtvrtletí.

Nejvíce se dopoledne obchodovalo s akciemi Komerční banky, klesly o půl procenta na 4786 korun. Banka ráno oznámila, že její konsolidovaný čistý zisk připadající na akcionáře klesl za letošní tři čtvrtletí meziročně o 12,5 procenta na 9,6 miliardy korun.

Zlevnily také cenné papíry Erste Bank, o 1,67 procenta na 675,80 koruny. Podle Mokoše tak akcie Erste kvůli výběru zisků snižují svůj týdenní nárůst na pouhé zhruba procento.

Cenné papíry ČEZ naproti tomu vzrostly o 1,08 procenta na 569,60 Kč. Rozšířily tak týdenní zisk na pět procent a vystoupaly na šestiměsíční maximum, podotkl Mokoš. Cena elektřiny s dodávkou v příštím roce na německé burze přitom klesá.

Po zveřejnění hospodářských výsledků zpevňují o téměř dvě procenta na 115,50 koruny akcie sázkové společnosti Fortuna. Firmě za tři čtvrtletí letošního roku vzrostl zisk před úroky, daní a odpisy (EBITDA) meziročně o 36,2 procenta na 18,1 milionu eur (zhruba 466,5 milionu Kč), potvrdila také celoroční výhled.

Týdenní ztrátu na 25 procent prohloubily cenné papíry mediální společnosti CME. Dnes dopoledne klesly o 3,40 procenta na 44 korun. Podle Mokoše tak dohánějí středeční opětovný pokles na primárním trhu v USA.

O 2,94 procenta na 28 korun si naproti tomu dopoledne polepšily akcie těžební firmy NWR. Zaměstnanci její hlavní součásti OKD dnes ukončí hlasování v referendu o návrhu kolektivní smlouvy a o tom, zda jsou ochotni jít do stávky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK