Freddie Mac vydělal 30,5 miliardy dolarů, Fannie Mae také v zisku Doplnili jsme o výsledky Fannie Mae v 1., 3. a v předposledním odstavci, souvislosti v 2. a 5. odstavci. Doplnili jsme klíčové slovo Fannie Mae, upravili jsme titulek. --------------------

07.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 7. listopadu (ČTK) - Americká hypoteční agentura Freddie Mac ve třetím čtvrtletí vydělala rekordních 30,5 miliardy dolarů (asi 616 miliard Kč). Vděčí za to ale zejména mimořádným daňovým příjmům. Třetí čtvrtletí přineslo prudké zvýšení zisku i jejímu většímu sourozenci Fannie Mae. Největší americká hypoteční agentura za minulé tři měsíce vydělala 8,7 miliardy dolarů (asi 175,2 miliardy Kč), a završila tak sedmé ziskové čtvrtletí za sebou.

Americká vláda obě hypoteční agentury v roce 2008 zachránila před krachem a částkou skoro 188 miliard dolarů (zhruba 3,8 bilionu Kč) smazala jejich ztráty. Podle podmínek dohody o záchranném programu musí obě agentury většinu zisků vrátit daňových poplatníkům. Freddie Mac, nad kterou má kontrolu stát, dnes uvedla, že příští měsíc vyplatí ministerstvu financí dividendu 30,4 miliardy dolarů.

Vláda ovládá také agenturu Fannie Mae, která podle dnešního sdělení ministerstvu financí za pomoc vyplatí dividendu ve výši 8,6 miliardy dolarů. Až se tak stane, což by mělo být do prosince, bude mít splaceno 113,9 miliardy USD z celkové pomoci 116,1 miliard USD, kterou z peněz daňových poplatníků dostala.

Freddie Mac a Fannie Mae jsou v USA dvě největší organizace, které s vládní podporou poskytují finance na hypotéky. Obě agentury vlastní nebo garantují asi polovinu všech hypotečních úvěrů, které byly v USA vydány. Agentury ale v minulosti tvrdě zasáhla krize na hypotečním trhu a obrovské ztráty z balíků rizikových hypoték, které agentury masově nakupovaly, aby podpořily bydlení pro méně majetné lidi.

Fannie Mae nyní pomáhá zotavení sektoru, což jí zvyšuje vykazované zisky. Výsledky agentury v minulém čtvrtletí příznivě ovlivnilo i zvýšení poplatků, které si agentura účtuje za záruky úvěrů. Čistý zisk za třetí čtvrtletí se tak výrazně zvýšil oproti výsledku za stejné období loni, kdy společnost vydělala 1,8 miliardy USD.

Zisk agentury Freddie Mac se ve třetím čtvrtletí prudce zvýšil z téměř tří miliard dolarů ve stejném období loňského roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK