Kvůli slabší koruně zdraží přeprava zboží a mezinárodní rychlíky

07.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. listopadu (ČTK) - Oslabení koruny se promítne do růstu cen přepravy zboží. Kvůli dražší naftě budou muset kamionoví dopravci zdražit rovněž. ČTK to řekl mluvčí Sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia Martin Felix. Části tuzemských dopravců, kteří vozí zboží do ciziny a přepravu účtují v eurech, kurzová změna zvýší zisky. Oslabení koruny ale zdraží mezinárodní rychlíky. Koruna proti středě oslabila vůči euru zhruba o korunu v souvislosti s intervencí České národní banky.

Oslabení koruny podle Felixe prostřednictvím cen paliv postihne všechny dopravce bez ohledu na to, zda čerpají u českých čerpacích stanic, nebo mohou čerpat za hranicemi. To už řada dopravců kvůli úsporám delší dobu dělá, protože většina tuzemských dopravců obchoduje v korunách. Podobná situace podle Felixe nastane i v autobusové dopravě, která je podobně jako kamionová doprava velmi citlivá na změny cen paliv.

Dopad slabší koruny naopak nebude mít vliv na ceny na železnici. České dráhy v této souvislosti žádnou úpravu tarifu nepřipravují. Změna se tak promítne pouze do cen mezinárodních jízdenek, které se obchodují v eurech. ČTK to řekl mluvčí dopravce Petr Šťáhlavký s tím, že ale dopravce očekává nárůst nákladů spojených s cenou paliv. Ve srovnání s letoškem přesto dopravce již dříve ohlásil od změny jízdního řádu pro příští rok průměrně zdražení o dvě procenta. To ale se současnou změnou kurzu nesouvisí a má pokrýt meziroční nárůst inflace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK