Analytici: Twitter musí investorům dokázat svou hodnotu

08.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. listopadu (ČTK) - Čtvrteční vstup americké internetové společnosti Twitter na newyorskou burzu byl sice úspěšný, nyní však firma bude podle analytiků muset investorům dokázat, že hodnota jejích akcií je opodstatněná. Akcie Twitteru uzavřely první den obchodování s růstem o víc než 70 procent na 44,90 dolaru.

"Každý odcházel s úsměvem od ucha k uchu," poznamenal ke čtvrtečnímu debutu akcií Twitteru analytik Roger Entner ze společnosti Recon Analytics.

Experti ale podle agentury Reuters upozorňují, že nadšení by nemuselo vydržet. Očekává se totiž, že Twitter vykáže svůj první zisk nejdříve v roce 2015. To by pro investory mohlo znamenat až příliš dlouhou dobu. Navíc se objevují známky, že růst počtu uživatelů Twitteru zpomaluje.

Twitter je bezplatnou službou, jejímž prostřednictvím si uživatelé mohou sdělovat krátké vzkazy v délce do 140 znaků. Společnost minulý měsíc uvedla, že má v současnosti přes 218 milionů aktivních uživatelů, kteří posílají asi 500 milionů zpráv denně.

Twitter zahájil provoz před sedmi lety a zatím nikdy nevykázal zisk. V posledních letech však zaznamenal silný růst tržeb, které pocházejí hlavně z reklamy. Loni se tržby Twitteru téměř ztrojnásobily na 317 milionů dolarů (6,4 miliardy Kč). Podle analytika Petera Garnryho ze společnosti Saxo Bank se předpokládá, že v příštím roce by se tržby mohly vyšplhat až na 1,2 miliardy dolarů.

Vstup Twitteru na burzu byl nejočekávanější primární emisí (IPO) od loňského debutu internetové společnosti Facebook. Největším akcionářem Twitteru je spoluzakladatel podniku Evan Williams, jehož desetiprocentní podíl má nyní tržní hodnotu přes 2,5 miliardy dolarů. Dolarovým miliardářem se díky vstupu na burzu stal i další spoluzakladatel Jack Dorsey, který vlastní přes čtyři procenta akcií Twitteru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK