MMF: Světová ekonomika oživuje, ale nevzniká dost pracovních míst

08.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 8. listopadu (ČTK) - Světová ekonomika oživuje, tempo jejího růstu ale stále není dost rychlé na to, aby mohla vznikat i nová pracovní místa. Řekla to dnes šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

"Oživení je na cestě. Jeho tempo je však bohužel příliš pomalé na to, aby po celém světě vytvářelo potřebná pracovní místa," citovala Lagardeovou agentura Reuters.

MMF minulý měsíc předpověděl, že světová ekonomika v letošním roce vykáže růst o 2,9 procenta, což by bylo nejpomalejší tempo od globální krize roku 2009. Příští rok pak hospodářský růst podle fondu zrychlí na 3,6 procenta.

MMF tento týden přivítal překvapivé rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na nové historické minimum 0,25 procenta. Tento krok podle fondu pomůže zrychlit hospodářský růst v eurozóně.

Skupina předních vyspělých a rozvíjejících se zemí G20 na svém zářijovém summitu v Petrohradu upozornila, že práce na oživení globální ekonomiky není u konce a největší země světa musí usilovat o posílení základů pro dlouhodobý hospodářský růst a tvorbu pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK