Tomšík:Intervence zabrání ztrátě pracovních míst,podpoří spotřebu

08.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Hlavní přínos devizových intervencí vidí Česká národní banka v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly mnohem větší v případě deflace. Novinářům to dnes řekl viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík. Podle analytiků se intervence a oslabení koruny v řádu týdnů projeví ve zdražení dováženého zboží.

 

"Vždy je mnohem efektivnější udělat preventivní krok a nečekat až deflace nastane. V okamžiku, kdy vstoupíte do deflace, dostat se z ní přináší mnohem větší náklady pro reálnou ekonomiku," uvedl. Deflace je trvalý pokles cen a podle centrální banky ekonomice reálně hrozí.

Podle Tomšíka mají intervence být impulzem pro občany, aby dále neodkládali spotřebu. "Očekáváme, že se to (intervence) promítne do spotřebitelských cen. A tento impulz chápeme, že je právě impulzem pro spotřebitele i investiční poptávku, aby lidé neodkládali spotřebu a začali spotřebovávat. Tím další dopadem je, že dojde k zachování a tvorbě nových pracovních míst a nedojde k poklesu HDP," uvedl Tomšík. Lidé by tak neměli odkládat svoji spotřebu s tím, že již nejde spoléhat na to, že ceny budou nadále klesat, dodal.

ČNB ve čtvrtek poprvé od roku 2002 zahájila devizové intervence. Chce tím oslabit korunu, a uvolnit tak ještě více měnové podmínky, úrokové sazby jsou totiž na nule. Koruna následně okamžitě oslabila proti euru na čtyřleté minimum.

Krok ČNB kritizoval mimo jiné bývalý prezident Václav Klaus. Zahájení intervencí označil za chybný a riskantní krok. Intervence mají podle něj "velmi sporné efekty, ale velmi nesporné náklady".

Někteří analytici rovněž vyjádřili pochyby, zda intervence budou mít úspěch. Podle ředitelky společnosti Next Finance Markéty Šichtařové může ČNB intervence sice opakovat, ale jejich účinek bude klesat. "Sázíme na to, že nyní koruna začne pomalu posilovat a vracet se k úrovni, na které intervence proběhla," uvedla. "Je poněkud záhadou, jak ČNB přišla právě na hodnotu 27 Kč/EUR, a ještě větší záhadou, jak na ni přišla v době, kdy ekonomika již začala růst," dodala Šichtařová.

"Snažíme se tímto krokem zvýšit inflační očekávání a podpořit spotřebu. Zlepší se cashflow (tok finanční hotovosti) podniků a ti jsou schopni generovat další pracovní místa a tím lidem zvýší koupěschopnost a HDP. To je ten hlavní argument, na který řada ekonomů zapomíná," řekl viceguvernér.

Tomšík rovněž upozornil, že čtvrteční krok ČNB byl dlouhodobě signalizován. "Čtvrteční prognóza byla naprostou novinkou, že přinesla potřebu uvolnění úrokové složky až do záporných tržních úrokových sazeb. Ukázalo se, že inflační očekávání jsou historicky nejníže," uvedl.

Upozornil, že jsou vidět známky oživování ekonomiky, které jsou ovšem vytvářeny primárně v průmyslu a proexportním odvětví, a ne domácí poptávkou. To podle Tomšíka přináší obrovské riziko, že by následně koruna posílila. "A ČNB by byla donucena k razantnějším krokům, protože by musela reagovat na tu dodatečnou apreciaci (posílení koruny) a apreciace znamená deflaci," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK