Pražská burza zakončila týden propadem o víc než dvě procenta

08.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. listopadu (ČTK) - Pražská burza po dvou dnech růstu zakončila týden propadem, hlavní index PX dnes ztratil 2,15 procenta na 1018,99 bodu. Pokles vedly akcie bank a telekomunikačního operátora Telefónica, výrazně ztrácely také cenné papíry těžební společnosti NWR.

Závěr týdne na pražské burze byl v režii prodejců akcií a výběru zisků, zavinily to především bankovní emise v čele s Komerční bankou, uvedl Josef Kohout z Patria Finance. Dnes nejvíce obchodované cenné papíry Komerční banky odepsaly 5,20 procenta na 4560 korun. "Titul jen těžce hledal zájem na nákupní straně," podotkl Kohout.

Také další finanční emise klesly poté, co je ve čtvrtek "nakopnulo" k růstu rozhodnutí bankovní rady České národní banky intervenovat směrem k oslabení koruny, připomněl Kohout. Erste Bank dnes ztratila 2,61 procenta na 687,60 Kč a akcie pojišťovny VIG zlevnily o 2,67 procenta na 1020 korun.

"Z velkých emisí oslabila také Telefónica ČR, protože investiční ředitel PPF naznačil, že se finanční skupina chystá nabídnout v povinném odkupu menšinovým akcionářům mírně nižší cenu než 305,6 za kus dohodnutých se španělskou Telefónikou," uvedl Josef Němý z investičního bankovnictví Komerční banky. Cenné papíry operátora dnes ubraly 0,99 procenta na 300 korun.

"Zástupce energií táhlo níž NWR. Zaměstnanci OKD dali v referendu odborářům svolení, aby vyhlásili stávku," zmínil Kohout. Akcie těžební firmy spadly o 2,86 procenta na 27,20 koruny, hned po oznámení výsledku hlasování zaměstnanců OKD byl přitom propad zhruba pětiprocentní. Cenné papíry energetické společnosti ČEZ naproti tomu po ranním zlevnění zakončily den růstem o 0,21 procenta na 567,20 Kč.

Objem obchodů s akciemi na pražské burze včetně závěrečné aukce byl dnes průměrných 760 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK