Dolar po zprávě o zaměstnanosti v USA zpevnil k euru

08.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. listopadu (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích rostl k euru i jiným zahraničním měnám. Trhy tak reagují na zprávy z USA, kde tvorba pracovních míst v říjnu překonala očekávání. Údaje posilují očekávání, že americká centrální banka (Fed) by mohla začít omezovat svou podpůrnou měnovou politiku ještě v tomto roce.

Euro k dolaru kolem 17:30 SEČ oslabovalo o 0,5 procenta na 1,3348 USD. Ve čtvrtek, kdy Evropská centrální banka (ECB) oznámila snížení základní úrokové sazby v eurozóně na nové minimum, se euro k dolaru propadlo pod hranici 1,33 USD na nejnižší úroveň za sedm týdnů.

Dolar k jenu dnes vykazoval nárůst o 0,8 procenta na 98,99 JPY. Dolarový index, který měří výkonnost dolaru ke koši šesti měn, se zvýšil o 0,4 procenta na 81,179 bodu.

Americká ekonomika v říjnu vytvořila asi 204.000 nových pracovních míst, což je více, než očekávali analytici. Údaje naznačují, že říjnová rozpočtová krize v USA měla na tamní ekonomiku menší dopad, než se původně čekalo. Míra nezaměstnanosti ale oproti září vystoupila na 7,3 procenta.

Dolar v minulých týdnech klesal kvůli spekulacím, že Fed by mohl začít s omezováním svých rozsáhlých nákupů dluhopisů až v příštím roce. Ústup od štědré měnové politiky by v době, kdy se ECB a japonská centrální banka pohybují opačným směrem, pomohl americké měně k vyšším výnosům, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK