Americké akcie po nečekaně dobré statistice zamířily vzhůru

08.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. listopadu (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování zpevňovaly. Pomohla jim nečekaně dobrá zpráva o vývoji nezaměstnanosti, mezi investory ale přetrvává spíše opatrnost. Dnešní statistika spolu se čtvrteční zprávou o výkonu americké ekonomiky by totiž americkou centrální banku (Fed) mohly přimět k tomu, že začne omezovat svá podpůrná opatření domácí ekonomice dřív, než se dosud čekalo.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) vykazoval nárůst o 0,5 procenta na téměř 15.675 bodů. Širší index S&P 500 přidával 0,8 procenta na 1761 bodů, index technologického trhu Nasdaq Composite pak měl k dobru 1,2 procenta na 3902 bodů.

Americká ekonomika v říjnu i přes tehdejší rozpočtovou krizi ve Spojených státech vytvořila více nových pracovních míst, než očekávali analytici. Největší světová ekonomika překvapila i ve čtvrtek, kdy vládní údaje ukázaly, že hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí zrychlil tempo růstu na 2,8 procenta. Čekalo se přitom zpomalení tempa.

Někteří investoři se domnívají, že Fed má dost důkazů o zlepšení americké ekonomiky na to, aby mohl začít omezovat svou podpůrnou měnovou politiku už v prosinci.

Druhý den se dnes v New Yorku obchoduje s akciemi internetové společnosti Twitter. Ty v závěru čtvrtečního obchodování zpevnily o 73 procent nad upisovací cenu 26 dolarů na akcii. Dnes na začátku obchodování mírně zpevnily, pak ale zamířily dolů. Před 18:00 SEČ vykazovaly pokles zhruba o čtyři procenta na 43,40 USD za kus.

Analytici ale upozorňují, že takové výchylky v obchodování jsou u nových akcií na burze běžné. Investoři totiž poměřují nabídku a poptávku a k dispozici mají jen omezený přehled o tom, jak se nově obchodovaným firmám povede dlouhodobě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK