MMF schválil další část finanční pomoci Portugalsku

08.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 8. listopadu (ČTK) - Mezinárodní měnový fond (MMF) uvolní další část z dohodnuté finanční pomoci Portugalsku, tentokrát ve výši 1,9 miliardy eur (51,2 miliardy Kč). MMF v dnešním sdělení uvedl, že tato jihoevropská země plní podmínky záchranného programu z května 2011. Celkový objem půjček, které fond Portugalsku od té doby poskytl, tak již dosahuje 21,3 miliardy eur.

Rada měnového fondu také uvedla, že odsunula na později některé požadavky, které měl Lisabon splnit do konce září. Důvodem je skutečnost, že rada při setkání neměla k dispozici všechna dostupná data. Podrobnosti ale MMF podle agentury Reuters neuvedl.

Portugalsko se v roce 2011 dostalo do finančních problémů a bylo nuceno požádat o záchranný úvěr. Země se dohodla s Evropskou unií a MMF na záchranné půjčce v objemu 78 miliard eur (asi 2,1 bilionu Kč). Portugalský premiér nedávno prohlásil, že země chce záchranný program ukončit v červnu 2014, jak počítají nynější plány, přestat se spoléhat na mezinárodní věřitele a vrátit se na dluhopisové trhy.

Portugalská ekonomika se ve druhém čtvrtletí po dvou a půl letech vymanila z hlubokého propadu a proti předešlým třem měsícům o 1,1 procenta vzrostla. Úsporná opatření ale vyvolávají nesouhlas veřejnosti. Dnes zemi zasáhla celodenní stávka státních zaměstnanců na protest proti chystanému snižování mezd a prodloužení týdenní pracovní doby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK