Akcie v USA po příznivé statistice rostly, Dow Jones na rekordu

08.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. listopadu (ČTK) - Americké akcie se dnes vrátily k růstu a Dow Jonesův index vystoupil na nový rekord. Akciím pomohly nečekaně dobré zprávy z amerického trhu práce, které podpořily názory, že největší světová ekonomika je v lepší kondici, než se myslelo. Akcie internetové společnosti Twitter ale druhý den obchodování na newyorské burze zakončily poklesem o více než sedm procent.

Dow Jonesův index vzrostl o 1,08 procenta a uzavřel na 15.761,78 bodu, což je nová nejvyšší závěrečná hodnota v jeho historii. Širší index S&P 500 si připsal 1,34 procenta na 1770,61 bodu, index technologického trhu Nasdaq pak vzrostl o 1,60 procenta na 3919,23 bodu.

Za celý týden si Dow Jones připsal 0,9 procenta, zatímco index S&P 500 přidal půl procenta. Naopak index Nasdaq 0,1 procenta ztratil.

Akciím dnes k růstu pomohla zpráva amerického ministerstva práce, podle které americká ekonomika v říjnu vytvořila asi 204.000 nových pracovních míst. To je víc, než čekali analytici. Údaje mimo jiné naznačují, že říjnová rozpočtová krize v USA měla na tamní ekonomiku menší dopady, než se původně čekalo. Míra nezaměstnanosti ale za říjen vystoupila na 7,3 procenta.

Wall Street má za sebou napjatě očekávaný čtvrteční debut společnosti Twitter. Její akcie první den obchodování uzavřely se ziskem 73 procent, dnes už ale v růstu nepokračovaly a nakonec odepsaly 7,2 procenta na 41,65 USD. Stále jsou ale vysoko nad emisní cenou, která činila 26 dolarů.

Dolar na devizových trzích zpevňoval k euru i k dalším světovým měnám. Dnešní údaje z amerického trhu práce totiž zvýšily očekávání, že americká centrální banka (Fed) by mohla začít omezovat svou podpůrnou měnovou politiku ještě v tomto roce.

"Je to impozantně velké číslo, tváří v tvář částečnému uzavření úřadů a fundamentální slabosti americké ekonomiky," uvedl ke zprávě o nezaměstnanosti analytik Richard Franulovich ze společnosti Westpac. "K prosincovému omezení měnové stimulace Fedu jsem se stavěl přezíravě, teď to ale vypadá jako možnost," citovala jej agentura Reuters.

Euro k dolaru večer ztrácelo zhruba 0,4 procenta na 1,3359 USD. Dolar k jenu si naopak více než jedno procento připisoval a byl na 99,14 JPY. Dolarový index, který měří výkonnost dolaru ke koši šesti měn, vykazoval nárůst o 0,5 procenta na 81,242 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK