Koruna dopoledne oslabila o 3 haléře k euru,k dolaru o 3 posílila

11.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Česká měna se dopoledne dostala těsně nad 27 korun za euro, k 11:00 byla oproti pátku o tři haléře slabší na 27,01 Kč/EUR. K dolaru naopak o tři haléře posílila na 20,17 Kč/USD. Kolem hranice 27 Kč za euro se drží od čtvrtka, kdy Česká národní banka oznámila, že zahájí devizové intervence s cílem oslabit korunu. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Analytici míní, že do konce roku pod vlivem devizových intervencí ČNB asi mírně poroste inflace. V říjnu meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil na 0,9 procenta ze zářijového jednoho procenta, uvedl dnes Český statistický úřad. Podle Jiřího Cihláře ze společnosti Next Finance tak zůstává inflace zatím "zabrzděná" a motivem intervencí je přiblížit ji dvouprocentnímu inflačnímu cíli centrální banky. Ředitelka Next Finance Markéta Šichtařová uvedla, že koruna na dnešní data o inflaci reagovala oslabením až o šest haléřů. "Během chvíle se koruna pokorně vrátila tam, kde by ji chtěla ČNB mít - k hladině 27 Kč/EUR. V nejbližších dnech bude koruna plus mínus stagnovat u hladiny 27,00 Kč/EUR," míní.

Tomáš Vlk z Patrie Online poznamenal, že pro středoevropské měny je úvod týdne lehce negativní. "Zlotý s forintem dnes slábnou. Mírné ztráty dokonce ráno registrovala i koruna, jejíž kurz se vychýlil mírně nad 27,00. Následně se ale vrací na tuto hranici," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK