Říjnová inflace byla nižší, než očekávala ČNB

11.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Říjnová meziroční inflace byla v porovnání s prognózou České národní banky o 0,1 procentního bodu nižší. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub. Meziroční růst spotřebitelských cen se v říjnu zmírnil na 0,9 procenta ze zářijového jednoho procenta. Naposledy byla meziroční inflace pod jedním procentem v březnu 2010.

 

Za nižší než odhadovanou inflací stál podle Holuba pomalejší meziroční růst cen potravin. Opačně naopak působil mírnější pokles cen v segmentu korigované inflace bez pohonných hmot, než odhadovala ČNB. "Regulované ceny, změny nepřímých daní a do značné míry i ceny pohonných hmot se v říjnu vyvíjely v souladu s prognózou ČNB," uvedl Holub.

Zveřejněná data podle Holuba potvrzují pohled ČNB, že zdrojem inflace zůstávají vedle daňových změn ceny potravin a regulované ceny, jejichž příspěvek se však snižuje.

Holub zároveň uvedl, že podle alternativního scénáře ekonomiky, který Bankovní rada ČNB považuje za nejvíce pravděpodobný, by se celková i měnověpolitická inflace měla vrátit k dvouprocentnímu inflačnímu cíli ČNB již ve druhé polovině roku 2014. Důvodem bude rychlejší růst dovozních cen i výraznější oživení ekonomické aktivity.

Alternativní scénář přitom počítá se zahájením devizových intervencí s cílem oslabit kurz koruny a uvolnit tak dále měnové podmínky. ČNB tak ve čtvrtek devizové intervence zahájila s cílem udržet kurzu koruny poblíž 27 koruny za euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK