EBRD zlepšila výhled rozvíjejících se ekonomik ve střední Evropě

11.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. listopadu (ČTK) - Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) dnes mírně zvýšila odhad růstu rozvíjejících se ekonomik ve střední Evropě a Pobaltí pro letošní i příští rok. Hospodářský růst v regionu podle banky ve druhém čtvrtletí zrychlil poté, co se objevily známky konce recese v eurozóně. Českou ekonomiku výhled nezahrnuje, protože banka Česko zařazuje mezi vyspělé země.

EBRD nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt osmi sledovaných zemí ve střední Evropě a Pobaltí v letošním roce stoupne o 0,9 procenta. Napřesrok počítá se zrychlením růstu na 1,9 procenta. V obou letech tak banka prognózu zlepšila o 0,1 procentního bodu.

Odhad letošního růstu slovenské ekonomiky EBRD naopak mírně snížila, a to na 0,9 procenta z 1,0 procenta. V příštím roce nadále počítá se zrychlením hospodářského růstu na Slovensku na dvě procenta.

V Maďarsku nyní banka v letošním roce očekává nárůst ekonomiky o 0,5 procenta, zatímco v předchozí prognóze předpokládala propad o 0,8 procenta. V Polsku nadále počítá s růstem o 1,2 procenta.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK