EK ve středu rozhodne, zda prošetří obchodní přebytek Německa

11.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Berlín 11. listopadu (ČTK) - Evropská komise (EK) ve středu rozhodne, zda bude kvůli hospodářské nerovnováze zkoumat vysoký přebytek zahraničního obchodu Německa. Oznámil to dnes evropský komisař pro měnovou politiku Olli Rehn. Pokud vyšetřování dospěje k závěru, že přebytek způsobuje nerovnováhu v evropské ekonomice, a Berlín nepodnikne doporučené kroky k nápravě, může komise Německu vyměřit pokutu až 0,1 procenta jeho hrubého domácího produktu.

Na možnost vyšetřování Německa kvůli jeho vysokému exportu již dříve poukázala agentura DPA. Rehn už začátkem minulého týdne upozornil, že německý přebytek běžného účtu od roku 2007 překračuje referenční úroveň stanovenou Evropsku unií. Loni HDP Německa přesáhl 2,6 bilionu eur (více než 70 bilionů Kč). Pokuta by tak mohla činit až 2,6 miliardy eur (zhruba 70 miliard Kč).

Německo v poslední době čelí kritice, že svou silnou orientací na export a vysokými obchodním přebytky poškozuje ostatní ekonomiky. Podle kritiků by Německo mělo podpořit domácí poptávku, a to například prostřednictvím vyšších mezd.

Německé ministerstvo hospodářství však takovéto názory odmítá. "Kritika vysokých přebytků běžného účtu platební bilance je neopodstatněná," citoval o víkendu německý list Die Welt interní analýzu ministerstva. Vysoké obchodní přebytky podle této analýzy nejsou důsledkem nízkých mezd, ale spíše silné konkurenceschopnosti německé ekonomiky a vysoké světové poptávky po zboží vyrobeném v Německu.

Ministerstvo tvrdí, že správnou cestou ke snížení německého obchodního přebytku je posílení konkurenceschopnosti obchodních partnerů, a ne umělé oslabení konkurenceschopnosti Německa. To by podle ministerstva mohlo podkopat důvěru finančních trhů v německou ekonomiku, což by znamenalo hrozbu pro stabilitu celé eurozóny.

Také šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi minulý týden zdůraznil, že hospodářskou nerovnováhu v eurozóně je zapotřebí překonat bez oslabení nejsilnějších ekonomik. "Oslabení silných neposílí slabé," uvedl Draghi na ekonomické konferenci v Hamburku.

Politici by se podle Draghiho neměli snažit podkopávat konkurenceschopnost Německa, ale spíše usilovat o zvýšení konkurenceschopnosti vlastních zemí. Šéf ECB rovněž upozornil, že Německo, které již dříve provedlo reformy na trhu práce, by jim v tomto směru mohlo sloužit za příklad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK