Francouzská Areva vybuduje jaderný reaktor v Brazílii

11.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brasília/Paříž/Praha 11. listopadu (ČTK) - Francouzská společnost Areva, která je významným světovým dodavatelem jaderných elektráren, vyhrála v Brazílii výběrové řízení na dostavbu třetího jaderného reaktoru elektrárny Angra. Francouzský podnik v tiskové zprávě uvedl, že s brazilskou elektrárenskou firmou Eletrobras Eletronuclear podepsal smlouvu za 1,25 miliardy eur (asi 33,7 miliardy Kč). Areva se ucházela o dostavbu Temelína, avšak společnost ČEZ, která tuto jadernou elektrárnu provozuje, Francouze z tendru před rokem vyloučila.

Areva pro reaktor v Brazílii dodá inženýrské služby, komponenty a digitální kontrolní a řídicí systém. Skupina také poskytne asistenci při dohledu nad instalačními pracemi a při uvádění reaktoru do provozu. Areva již po celém světě postavila 103 jaderných reaktorů.

Krajský soud v Brně v říjnu vydal na návrh Arevy předběžné opatření, podle něhož ČEZ nemůže uzavřít smlouvu s případným vítězem tendru. Areva si na Českou republiku po svém vyloučení ze zakázky stěžovala u Evropské komise, která v Evropské unii dohlíží na uplatňování pravidel hospodářské soutěže.

Brusel nyní po Praze žádá podrobnosti o tendru. Podle dokumentů, které má k dispozici Český rozhlas, pohrozila Evropská komise žalobou, neboť Česko odmítá poskytnout informace, na základě jakých kritérií z tendru na dostavbu elektrárny Arevu vyřadilo.

Po vyřazení Arevy zůstávají v soutěži na dostavbu Temelína česko-ruské Konsorcium MIR.1200 a americko-japonská společnost Westinghouse. Podle původního harmonogramu měl ČEZ vítěze zakázky za několik set miliard korun vybrat letos na podzim. Generální ředitel společnosti Daniel Beneš ale už v létě řekl, že ČEZ o dostavbě Temelína rozhodne koncem roku 2014, nebo až v roce 2015.

Francouzské jaderné skupině Areva stouply v prvních devíti měsících roku tržby o 4,7 procenta na 6,85 miliardy eur (185 miliard Kč). Firmě k vyšším tržbám pomohl zejména růst v těžbě uranu a manipulaci s jaderným odpadem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK