Dolar klesl z dvouměsíčního maxima vůči koši hlavních měn

11.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. listopadu (ČTK) - Americký dolar dnes sestoupil ze zhruba dvouměsíčního maxima vůči koši hlavních světových měn, kam se dostal po páteční zprávě o překvapivě silné tvorbě pracovních míst ve Spojených státech. Euro naopak mírně posilovalo.

Euro k dolaru zpevnilo o 0,3 procenta na 1,3402 USD. Minulý týden se propadlo až na dvouměsíční minimum 1,3295 USD, a to v reakci na překvapivé rozhodnutí Evropské centrální banky (ECB) snížit základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na nové minimum 0,25 procenta.

Objem obchodů byl dnes nízký, neboť v USA se slaví Den válečných veteránů a některé trhy jsou zavřené. "Je to velmi klidný den," řekl k dnešnímu obchodování analytik devizového trhu David Song ze společnosti DailyFX.

Dolar by podle analytiků mohl nadále těžit z očekávání, že americká centrální banka (Fed) by již příští měsíc mohla začít omezovat opatření na podporu ekonomiky.

Takzvaný dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny ke koši šesti hlavních světových měn, klesl o 0,2 procenta na 81,108 bodu. V pátek se vyšplhal až na 81,482 bodu po zprávě, že americká ekonomika v říjnu vytvořila asi 204.000 pracovních míst. Analytici počítali se vznikem asi 125.000 míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK