Gazprom a Srbsko se dohodly na výstavbě plynovodu South Stream

11.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bělehrad 11. listopadu (ČTK) - Šéf ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexej Miller a srbský premiér Ivica Dačić se dohodli na zahájení výstavby srbské části plynovodu South Stream. Uvedla to dnes agentura AP. Stavba má začít 24. listopadu.

Plynovod má přepravovat ruský plyn pod Černým mořem přes Balkán do západní Evropy. Vyhne se tak Ukrajině a Bělorusku, tedy zemím, přes které nyní proudí většina ruského plynu do Evropy. Spory Ruska s oběma zeměmi ohledně ceny za plyn v minulosti několikrát narušily dodávky plynu do Evropy.

South Stream má začít přepravovat ruský zemní plyn do Evropy od prosince 2015. Plynovod má vést pod hladinou Černého moře a dál přes Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Slovinsko a Rakousko až do severovýchodní Itálie. Druhá větev povede do Chorvatska, Makedonie, Řecka a Turecka. Ročně má plynovod přepravovat 63 miliard metrů krychlových plynu.

Plynovod South Stream je považován za konkurenta plánovanému plynovodu Trans-Adriatic Pipeline (TAP). Ten by měl přepravovat plyn z nalezišť v Ázerbájdžánu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK