Americké akcie zahájily týden mírným, Dow Jones na rekordu

11.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. listopadu (ČTK) - Americké akcie zahájily nový týden mírným růstem a index Dow Jones uzavřel na novém rekordu. Investoři se znovu zaměřili na spekulace o tom, jak brzy by mohla začít centrální banka USA (Fed) omezovat svá stimulační opatření. Objem obchodování však byl nízký, protože v USA se dnes slaví Den válečných veteránů a dluhopisový trh zůstal zavřený.

V závěru obchodování index Dow Jones zpevnil o 21,32 bodu, tedy 0,14 procenta, na rekordních 15.783,10 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 1,28 bodu, neboli 0,07 procenta, na 1771,89 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 0,56 bodu, tedy 0,01 procenta, na 3919,79 bodu.

Akcie dnes navázaly na páteční silný růst podpořený zprávou o vývoji nezaměstnanosti. V USA v říjnu vzniklo mnohem více nových pracovních míst, než se čekalo, což obnovilo spekulace, že by Fed mohl začít omezovat svá stimulační opatření dříve, než trhy nyní předpokládají.

Akcie ropné firmy Transocean zpevnily o 3,6 procenta díky zprávě o dohodě s investorem Carlem Icahnem, podle které společnost vyplatí dividendu tři dolary na akcii a sníží počet členů představenstva. Energetický index S&P zpevnil o 0,2 procenta a zařadil se mezi indexy s nejlepším denním výkonem. Akcie firmy Twitter, která minulý týden vstoupila na burzu, zpevnily o tři procenta. Naopak akcie Applu oslabily o 0,3 procenta.

Dolar dnes klesl vůči euru, protože investoři se rozhodli vydělat na jeho předchozím vysokém růstu a americkou měnu prodávali. Analytici však čekají, že pokles byl pouze dočasný a dolar dále poroste. Objem obchodování byl i na devizovém trhu kvůli svátku nízký.

V závěru obchodování dolar vůči euru euru oslabil o 0,3 procenta na 1,3414 USD, k jenu však vzrostl o 0,1 procenta na 99,19 JPY. Ke koši šesti hlavních měn dolar oslabil o 0,3 procenta na 81,061 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK