Českou burzu Bitcash napadli hackeři a ukradli všechny bitcoiny

12.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Tuzemskou burzu s virtuální měnou bitcoin napadli v pondělí hackeři. Prolomili zabezpečení serveru Bitcash.cz a vykradli bitcoinové peněženky. Provozovatelé webu kvůli tomu podali trestní oznámení. Bitcash to uvedl to na svých stránkách.

"Bohužel, noční můra se stala skutečností. Řešíme způsob útoku, zabezpečení a co můžeme dál podniknout. Budeme vás informovat," píše se na webu Bitcash.cz.

Podle serveru E15.cz česká burza Bitcash v minulosti spravovala zhruba čtyři tisíce virtuálních peněženek a bitcoiny v hodnotě za více než dva miliony korun. Hodnota kybernetické měny bitcoin se počátkem tohoto měsíce vyšplhala na nové rekordní maximum kolem 251 dolarů (zhruba 5000 Kč).

Server Živě.cz dnes napsal, že případ ukazuje dvě stránky virtuální měny. Na jednu stranu to může být zajímavá a výdělečná alternativní peněžní platforma, vzhledem ke svému decentralizovanému a neregulovanému charakteru ale vklady nejsou ze zákona pojištěné, jako je tomu v bankách. Všichni střadatelé tak pravděpodobně o své peníze přišli a záleží pouze na nich a provozovateli, jak se k věci postaví, píše server.

Krátce po hackerském útoku se na internetu podle Živě.cz objevil e-mail, ve kterém údajný provozovatel žádá zaslání několika bitcoinů na vymáhání škody.

Na bitcoinu je založena řada legálních investičních fondů a obchoduje se s ním na specializovaných burzách. Měnu již také přijímají některé obchody. Bitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoši Nakamoto. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky.

Ještě zhruba v polovině loňského roku stál jeden bitcoin pouhých sedm dolarů. Začátkem letošního roku zaznamenala měna silný růst, později se však vývoj jejího kurzu dočasně obrátil kvůli technickým problémům při obchodování.

dvd jsa rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK