Tisk: Ukrajina letos zřejmě neobnoví dovoz plynu z Ruska

12.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 12. listopadu (ČTK) - Ukrajina již pravděpodobně v letošním roce neobnoví dovoz ruského plynu, který v pátek zastavila kvůli sporům ohledně cen. Uvedl to dnes ruský list Kommersant. Dodal, že Ukrajina má dostatek plynu v zásobnících a dokáže zajistit pokračování dodávek do Evropy.

Spory mezi Moskvou a Kyjevem vyvolaly obavy z návratu "plynových válek" z let 2006 a 2009, které narušily dodávky do Evropy. Napětí mezi zeměmi prohlubuje snaha Ukrajiny o užší spolupráci s Evropskou unií, upozorňuje agentura Reuters.

"Zdroj z (ukrajinského provozovatele plynovodů) Ukrtransgaz tvrdí, že (ukrajinská plynárenská společnost) Naftogaz letos neplánuje další nákupy ruského plynu," uvedl Kommersant. "Zásobníky plynu (evropské i ukrajinské) jsou téměř plné. Díky nezvykle teplému počasí v Evropě neočekáváme žádný výrazný nárůst spotřeby plynu, který by způsobil problémy s dodávkami," dodal.

Ukrajina je na dodávkách energie z Ruska silně závislá a chce přepracovat dohodu z roku 2009, v níž Moskva podle Kyjeva stanovila za ruský plyn příliš vysoké ceny. Ukrajina platí za 1000 krychlových metrů ruského plynu zhruba 400 dolarů, což představuje jednu z nejvyšších cen v Evropě.

Kyjev se snaží snížit závislost na dodávkách energie z Ruska posilováním vztahů s Evropskou unií. Očekává se, že během summitu EU, který se bude konat 28. a 29. listopadu v Litvě, Ukrajina s EU podepíše dohodu o volném obchodu a o přidružení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK