Pražská burza ztrácí, hlavně kvůli dalšímu poklesu Komerční banky

12.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Pražská burza dnes ztrácí. Index PX klesl o 0,66 procenta na 1016,72 bodu. Burzu táhla dolů hlavně asi dále oslabující Komerční banka. Mírně ztrácela i bankovní skupina Erste, naopak většímu propadu burzy zabránilo posílení akcií energetické firmy ČEZ a operátora Telefónica CR. Vyplývá to z výsledků burzy.

Objem obchodů s hlavními emisemi na pražské burze dnes dosáhl nadprůměrné výše 1,15 miliardy korun. Jen samotné akcie ČEZ měly na celkovém objemu dvoutřetinový podíl. Během dopoledne cenné papíry firmy výrazně oslabily, když byly zveřejněny výsledky ČEZ za první tři čtvrtletí roku. Čistý zisk ČEZ totiž meziročně klesl o 4,7 procenta.

Nakonec ale akcie energetické firmy uzavřely obchodování posílením o 0,80 procenta na 568 korun, a zabránily tak hlubšímu propadu burzy. "Výsledky ČEZ byly sice na první pohled horší, při bližším zkoumání ale investorům došlo, že do čistého zisku se negativně podepsala mimořádná položka," sdělil analytik Tomáš Kálal z Patria Direct. "ČEZ si totiž odepsal aktiva, především v Bulharsku a Rumunsku, ve výši 4,8 miliardy korun. Bez tohoto odpisu by byl výsledek lepší a odpis by se neměl negativně projevit v cash flow firmy," doplnil.

Mírně v plusu skončila také Telefónica, jejíž akcie podražily o 0,47 procenta na 299,4 koruny. Nejvíce ovšem rostla cena emise sázkové společnosti Fortuna, a to o 1,72 procenta na 118,5 koruny. Výrazně posílila i mediální firma CME, cena jejích akcií se zvedla o 1,23 procenta na 45,25 koruny.

Naopak největší ztráty dnes zaznamenal provozovatel horských turistických středisek Tatry mountain resorts (TMR). Jeho cenné papíry oslabily o 5,9 procenta na 525 korun. Pojišťovací skupina VIG ztratila 2,57 procenta na 1022 korun a těžební společnost NWR 2,23 procenta na 26,3 koruny. K oslabení celé burzy však pravděpodobně vzhledem k velkému objemu obchodů nejvíc přispěly akcie Komerční banky, jejichž cena se snížila o 1,34 procenta na 4430 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK