Severní energetická dodá Unipetrolu uhlí za 4,4 mld Kč

12.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Společnost Unipetrol RPA podepsala dnes čtyřletou smlouvu s firmou Severní energetická pro období 2014 až 2017 s opcí do roku 2021 na dodávky hnědého uhlí. Odhadovaná hodnota uhlí, které má Severní energetická Unipetrolu dodat, včetně opcí dosahuje k dnešnímu dni přibližně 4,4 miliardy Kč. Unipetrol o tom dnes informoval na svém webu.

Severní energetická má dle kontraktu ročně Unipetrolu dodat zhruba jeden milion tun hnědého uhlí zahrnující fixní i volitelný objem. Na základě svých provozních potřeb bude moci Unipetrol RPA využít opci na dodávku volitelného objemu. "Roční peněžitá hodnota dodaného hnědého uhlí v průběhu trvání smlouvy bude záviset na benchmarkových cenách ARA a měnovém kurzu koruny vůči americkému dolaru," uvedl Unipetrol v oznámení o podpisu kontraktu. Smlouva je prý plně v souladu se strategií Unipetrolu pro roky 2013 až 2017, kterou firma zveřejnila v červnu.

Unipetrol je předním českým producentem rafinérských, petrochemických a agrochemických surovin. V roce 2005 se stal součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Unipetrol loni vykázal konsolidovanou ztrátu 3,414 miliardy po předloňském propadu 5,914 miliardy korun.

Severní energetická se až do letošního srpna jmenovala Litvínovská uhelná. Přejmenovala se poté, co dokončila proces oddělení od skupiny Czech Coal. Severní energetická začátkem září převzala od elektrárenské společnosti ČEZ akcie elektrárny Chvaletice, stala se tak jejím stoprocentním vlastníkem.

V roce 2008 se skupina Czech Coal rozdělila na tři dceřiné společnosti: Vršanskou uhelnou, Litvínovskou uhelnou a Czech Coal Services. Jediným akcionářem společnosti je kyperská společnost Indoverse (Czech) Coal Investments Limited, za firmou stojí finančník Pavel Tykač. Podle výroční zprávy měla skupina Czech Coal za loňský rok konsolidované tržby 9,9 miliardy korun a vydělala 670 milionů korun.

Podle zápisu v obchodním rejstříku je předsedou představenstva společnosti Tomáš Fohler, místopředsedou Luboš Krauskopf a jeho členy Petr Kolman, který byl generálním ředitelem Litvínovské uhelné, a Damir Dordevič.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK