OKD se s odbory dohodly na kolektivní smlouvě, stávka nebude

13.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 13. listopadu (ČTK) - Vedení těžební společnosti OKD se dnes dohodlo se zástupci odborů na podobě kolektivní smlouvy pro léta 2014 až 2018. Zaměstnancům garantuje dosavadní mzdy a většinu benefitů. Představitelé odborů v této souvislosti odvolali stávkovou pohotovost. Smlouva již byla podepsána. ČTK to řekl mluvčí společnosti Marek Síbrt.

"Obě strany přistoupily na kompromis, který firmě umožní pokračovat v restrukturalizaci, zaměstnancům přináší jistotu v podobě ponechání mzdových tarifů na stejné úrovni jako v roce 2013 a zachování většiny benefitů. Průměrné mzdy v OKD zůstanou vysoko nad regionálním průměrem," řekl mluvčí firmy.

Předseda Sdružení hornických odborů Jaromír Pytlík ČTK řekl, že firma přišla se vstřícným návrhem. "Ten jsme podepsali a to mluví za vše. Možnost stávky padá. Podle zákona to není možné, když je podepsaná kolektivní smlouva," řekl. Odboráři uvedli, že základem nové smlouvy je předchozí z roku 2012, která je ale upravená ve vztahu k složitým celosvětovým podmínkám v hornictví.

"Je postavena na základních jistotách pro zaměstnance a zajišťuje růst výdělků v případě zlepšení ekonomické situace," uvedli odboráři v prohlášení, které má ČTK k dispozici.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK