Ceny ropy obnovily růst, Brent je znovu na 107 dolarech

13.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes obnovily růst a barel severomořské ropy Brent se vrátil ke 107 dolarům. Trh podporuje zejména výpadek dodávek z Libye a dosavadní absence pokroku v jednáních s Íránem. Oba tyto růstové faktory se nyní přetahují o vliv nad trhem se spekulacemi, podle nichž by americká centrální banka (Fed) mohla již brzy zahájit ústup od podpůrné měnové politiky.

Brent kolem 15:00 SEČ získával zhruba jeden dolar a pohyboval se kolem 106,80 USD za barel. Během dne se jeho cena dostala až na 107,24 dolaru. Americká lehká ropa WTI, která se v úterý kvůli dohadům kolem Fedu propadla o dva dolary, získala dnes odpoledne přes 30 centů a nacházela se kolem 93,35 USD.

Stávky a masové protesty nadále brání v Libyi obnovit těžbu a vývoz ropy. Objem dodávek ze země se tak nyní pohybuje pod desetinou celkové kapacity. Šéf italské společnosti Eni Paolo Scaroni v televizi BBC řekl, že situace v zemi se dál zhoršuje.

Investoři předpokládají, že obnovená jednání šesti velmocí s Íránem o jeho jaderném programu v dohledné době k dohodě nepovedou. Na trhu by tak nadále mělo v důsledku západních sankcí chybět asi milion barelů íránské ropy.

Americké ropě ve výraznějším růstu brání předpovědi dalšího zvýšení zásob ropy v USA za poslední týden. Navíc se po příznivé páteční zprávě z amerického trhu práce objevily znovu spekulace, že Fed začne ustupovat od podpůrných nákupů dluhopisů už příští měsíc, namísto dosud předpokládaného března. To by omezilo přiliv levných peněz na finanční trhy.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 106,83 105,81 New York - Nymex WTI prosinec 93,35 93,04

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK