Německá ekonomika prý ve 3. čtvrtletí vzrostla o 0,25 procenta

13.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 13. listopadu (ČTK) - Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí vzrostla asi o čtvrt procenta a v posledních třech měsících letošního roku její růst zrychlí na téměř 0,5 procenta. Agentuře Reuters to dnes řekl náměstek německého ministra hospodářství Bernhard Heitzer. Německý statistický úřad zveřejní předběžné čtvrtletní údaje o výkonu ekonomiky ve čtvrtek.

Ekonomové v anketě agentury Reuters v průměru očekávají, že hrubý domácí produkt Německa se v období od července do září zvýšil o 0,3 procenta. Proti růstu o 0,7 procenta v předešlém čtvrtletí by to znamenalo zpomalení.

"Růst podporuje domácí ekonomika," řekl Heitzer, podle něhož se zvyšovaly investice i spotřeba domácností.

Německá ekonomika dlouho odolávala poklesu, který trápil zbytek eurozóny. Loni však prudce zpomalila a na konci roku již kvůli slábnoucímu vývozu a stagnaci investic klesla. V letošním prvním čtvrtletí se pokles zastavil.

Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých firem. Poradci německé vlády dnes mírně zlepšili hospodářský výhled pro letošní rok. Německá ekonomika by podle nové prognózy letos měla stoupnout o 0,4 procenta, místo původně očekávaného růstu o 0,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK