Růst japonské ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalil

14.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. listopadu (ČTK) - Tempo růstu japonské ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalilo, avšak méně než se čekalo. Analytici se rovněž domnívají, že v tomto čtvrtletí růst opět zrychlí, protože spotřebitelé budou více utrácet před očekávaným zvýšením daní v příštím roce. Hrubý domácí produkt se za červenec až září zvýšil ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,5 procenta po růstu o 0,9 procenta ve druhém kvartálu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila vláda

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali zpomalení růstu na 0,4 procenta. Japonská ekonomika vzrostla již čtvrté čtvrtletí za sebou, což je její nejlepší výkon za tři roky. Japonsko je třetí největší ekonomikou světa.

Podle ekonomů by v příštích čtvrtletích mohly výdaje spotřebitelů dále růst díky očekávanému zvýšení mezd a silnému trhu práce. Maloobchodní tržby také zřejmě porostou před dubnovým zvýšení prodejní daně. Růst by mohla podpořit i vládní stimulační opatření.

Růst kapitálových výdajů ve třetím čtvrtletí zpomalil na 0,2 procenta a byl pod odhadem analytiků, kteří čekali zvýšení o 0,8 procenta. To naznačuje, že firmy nejsou ochotné zvyšovat investice, což je potřeba pro zajištění dlouhodobého oživení.

V celoročním přepočtu se HDP zvýšil o 1,9 procenta. Analytici počítali s růstem jen o 1,7 procenta.

Soukromá spotřeba ve čtvrtletí vzrostla o 0,1 procenta, v souladu s očekáváním. V předchozích třech měsících stoupla o 0,6 procenta. Soukromá spotřeba se na celkové ekonomické aktivitě země podílí 60 procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK