Poptávka po zlatě ve třetím čtvrtletí klesla na čtyřleté minimum

14.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. listopadu (ČTK) - Celosvětová poptávka po zlatě se ve třetím čtvrtletí propadla na čtyřleté minimum, zejména kvůli poklesu zájmu ze strany investorů a největšího spotřebitele Indie. Oznámila to dnes Světová rada pro zlato (WGC), která sdružuje přední těžaře. Poptávka klesla na 868,5 tuny z 1101,4 tuny ve stejném období loňského roku.

WGC očekává, že ve čtvrtém čtvrtletí pokles zpomalí. Poptávka se ale pravděpodobně propadne už druhý rok po sobě. "Zatímco loni jsme s poptávkou byli na 4382 tunách, letos na konci roku budeme mezi pěti a deseti procenty níž," uvedl šéf investic WGC Marcus Grubb. "Není to sice tak velký propad, jaký sledujeme nyní, který je 12 až 13 procent, ale i tak to bude proti roku 2012 výrazný pokles," dodal.

Hlavní příčinou propadu je podle něj menší zájem investorů, který ve třetím čtvrtletí klesl o 56 procent na 185,5 tuny. Fondy založené na zlatě prodaly 118,7 tuny drahého kovu. Centrální banky ho v posledním čtvrtletí nakoupily 18,9 tuny, což je o 17 procent méně.

O 32 procent, což představuje 71 tun, byla ve čtvrtletí nižší poptávka i historicky největšího spotřebitele zlata Indie. Její vláda podle agentury Reuters zvýšila dovozní tarify ve snaze zastavit současný účetní deficit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK