Zisk EADS díky poptávce po letadlech vzrostl téměř o polovinu

14.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 14. listopadu (ČTK) - Zisk evropského výrobce letecké techniky EADS ve třetím čtvrtletí vzrostl o 45 procent na 436 milionů eur (téměř 12 miliard Kč), a to hlavně díky silné poptávce po letadlech. Firma ve své výsledkové zprávě zároveň zvýšila odhad dodávek i objem zakázek na letadla pro celý letošní rok.

Společnost nicméně upozornila, že čelí "významným problémům" při tvorbě hotovosti a vývoji nového letounu A350. Firma letos počítá s odlivem hotovosti v objemu 1,5 miliardy eur kvůli investicím do výroby a vývoje a kvůli omezování výdajů ze strany vládních zákazníků.

EADS nyní předpokládá, že letos získá zakázky na více než 1200 letadel. Předchozí prognóza počítala s objednávkami na více než 1000 letadel. Odhad letošních dodávek firma zvýšila až na 620 letounů z dříve předpokládaných 600 až 610 strojů. EADS zatím v letošním roce poráží v objednávkách amerického konkurenta Airbus, v dodávkách za ním ale zaostává, upozornila agentura Reuters.

EADS v červnu oznámila, že od začátku příštího roku sloučí své zbrojní a vesmírné aktivity do jedné divize. Firma navíc změní své jméno na Airbus Group. Bude se tak jmenovat po své divizi výroby letadel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK